Betűméret:  
Akadálymentes verzió: Akadálymentes verzió
Önkormányzat - Szlovák Nemzetiségi Önk.

Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat

A 2002-es októberi sikeres választás eredményeképpen 2002. november 7-én alakult meg a Szlovák Kisebbségi Önkormányzat Elek városában.

 

Megalakulásunk óta azon fáradozunk, hogy a településen élő szlovákok eredeti kultúráját újra élesszük. Nem kis feladatot vállaltunk amikor elhatároztuk, hogy indulunk a választásokon, ugyanis igen komoly felmérő tevékenységet igényelt a szlovák lakosság felkutatása, mivel a 2001-es népszámlálás statisztikai adatai nem voltak túl bíztatóak, mely szerint 11-en vallották magukat szlovák nemzetiségűnek.

 

Felmérési tevékenységünket siker koronázta, a személyes megkeresések alapján bebizonyosodott, hogy városunkban több mint 50 fő szlovák él.

 

A kultúra ápolásának egyik legfontosabb elemének az anyanyelv ismeretét tartjuk. Ezért döntöttünk úgy, hogy a diákoknak és a felnőtteknek is szlovák nyelvtanfolyamot szervezünk, amire - az eddigi visszajelzések szerint - igen nagy az igény. Terveink szerint szeptembertől, az új tanévtől, a dr. Mester György Általános Iskolában, választható nyelvként már a tanterv részét képezné a szlovák nyelv oktatása.

A nyelv elsajátítását nagy mértékben megkönnyíti az Informatikai és Hírközlési Minisztériumhoz 2003. évben benyújtott sikeres pályázaton nyert anyanyelvi számítógép használata, melyet az Eleki Kistérségi Teleház számítógép helyiségében a "Reibel Mihály" Művelődési Központban telepítettünk be annak érdekében, hogy minél szélesebb körben legyen elérhető a nyelvi, valamint a szlovák kultúra elsajátítása, illetve megismerése.

A nyelvi oktatáson kívül még igen fontos a néptánc, népzene elsajátítása, megismerése.

2003-ban az Eleken működő Talentum Alapfokú Művészeti Iskola oktatási keretén belül folyik a szlovák tánc oktatása, valamint 2003. október 14-én indult 11 fővel a citeraoktatás. A nyári citeratáborban 10 gyermek vett részt, a Csabai Szlovákok Szervezete, 2004-ig meghívta közösségünket a már hagyományosan megrendezésre kerülő "Citeratáborba".

 

A szlovák táncoktatás folyamatos, két alkalommal mutatkoztunk be, 2003. február 14-én, valamint 2003. december 16-án az eleki Kisebbségek Napján. Mindkét alkalommal a MTV-1 televízió szlovák "DOMOVALI" regionális csatornáján bemutatásra került.

Az idei legfontosabb felkészülésünk az Eleken megrendezésre kerülő világtalálkozón való ismételt fellépésünk, ahol már terveink szerint néptáncosainkat saját citerazenekarunk kíséri.

Elnök: Dr. Kuruczné Czvalinga Judit
Tagok: Döme Tibor (elnökhelyettes), Ficzere Istvánné (gazdasági vezető)

 

 Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat   •   Elek, Gyulai út 2.
Telefon: +36 66/240-411   •   Mobil: +36 30/262-45-38

 

Az önkormányzati ülések jegyzőkönyvei:

2015. január 26.

2015. február 23.

2015. április 21.

2015. május 26.

2015. szeptember 02.

2015. november 10.

2015. november 16. (közmeghallgatás)

2015. december 30.

 

 Lap tetejére
Hírek
Földárverés

A Nemzetközi Földalapkezelő Szervezet a „Földet a gazdáknak” program keretében, nyilvános árverés útján újra értékesíti a Magyar Állam tulajdonába

  További részletek »

Fényképgaléria
ELEK - A NÉGYNEMZETISÉGŰ KISVÁROS