Betűméret:  
Akadálymentes verzió: Akadálymentes verzió
Magunkról - Hírek, információk

Hírek, információk

Falugazdászi ügyfélfogadás

Kedves Elekiek!

A Kormány által kihirdetett vészhelyzeti intézkedésekkel összhangban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara valamennyi falugazdász irodájában rendkívüli ügyfélfogadási rendet vezetett be.
A NAK napi működése során a lehető legminimálisabbra csökkenti a koronavírus-járvány terjedésének lehetőségét, a személyes ügyféltalálkozások számát, ezzel is óvva mintegy 400 ezer kamarai tag, valamint munkavállalói egészségét.
A Kamara kéri tagjait, hogy elsősorban elektronikus úton, e-mailben, illetve telefonon lépjenek kapcsolatba a falugazdászokkal. Amennyiben – kiemelten indokolt esetekben – elkerülhetetlen a személyes ügyintézés, a kamara kéri, hogy csak e-mailben vagy telefonon előre egyeztetett időpontban keressék fel a falugazdászokat.

Elek települést illetően a legközelebbi nyitva tartó iroda:
Gyulai  iroda, 5700 Gyula Munkácsy M. utca 7-9.
Hétfőtől-Csütörtökig 7.30-16:30
Pénteken 7.30-14:00

Vargáné Jámbor Andrea +36704893892
Laurincz Judit +36705074669

Megértésüket köszönjük!Lomtalanítás 2021-ben

Kedves Elekiek!

A Dareh Bázis Zrt. vezetőjével történt egyeztetés után, örömmel tájékoztatom a lakosságot, hogy az idei évre két lomtalanítási időpontot sikerült megjelölnünk.
Amennyiben a járványügyi korlátozások ezt a tevékenységet nem tiltják az előre kitűzött időpontokban, azok megtartásra kerülnek. Erről a város lakóit természetesen tájékoztatni fogjuk.

Lomtalanítási időpontok Eleken:
2021. április 30. - a hivatalos DAREH felhívás itt olvasható
2021. szeptember 30.

A lomtalanítás keretében lehetőség van megválni a háztartásokban keletkezett és feleslegessé vált nagydarabos hulladékoktól (pl:bútor, lakberendezési tárgy, szőnyeg, stb.), amelyek a közszolgáltatás keretében rendszeresített gyűjtőedény méreteit meghaladják.

Az idei évben 3 alkalommal szervezünk majd elektronikai hulladékgyűjtést is. A pontos dátumokról időben tájékoztatjuk a lakosságot.

Vigyázzunk a környezetünkre!

Szelezsán György
polgármester

 Optikai kábeles hírközlési hálózatfejlesztés Eleken: Márciusban megkezdődtek az építési munkák

Az internet hozzáférés életünk egyre fontosabb része. A járványügyi helyzet csak fokozta a sávszélesség iránti vágyat. Az eleki kábeltelevíziós hálózaton nyújtott TV és internet szolgáltatás mára abba a helyzetbe jutott, hogy a növekvő igények csakis új optikai kábel fektetésével biztosíthatóak, ezért ennek érdekében elindult a fejlesztés első üteme. A fejlesztés keretében a szolgáltató a városban az utcákon elsősorban a járdák mellett haladva fektet optikai kábeles gerincet, és egyben az építéskor ki is alakítja a lakossági leágazásokhoz szükséges beállásokat. A munkálatok a Kazinczy és Rákóczi utcáktól kifelé eső városrészben indulnak, Újtelep városrész legtöbb háztartását érinti az új lehetőség már 2021-ben, illetve kisebb építés lesz a Szőlő sor rövid szakaszán is.
Az Oros-Com Kft. munkatársai előre elnézést kérnek a kivitelezési munkákkal kapcsolatos zavartatások, esetleges időleges akadályoztatások miatt!
A cég építőcsapata kiemelt figyelmet fordít majd a földmunkákat követő helyreállításra, illetve a legjobb megoldások megtalálására a hírközlési hatóság által kiadott építési engedély keretein belül. Várhatóan már kora nyáron találkozhatnak az érintett területen optikai kábelre kötött felhasználók a fejlesztés előnyeivel, így például az optika kábeles internet több száz megabites sebességével.
Az optikai hálózatfejlesztés soron következő ütemeiben a lakosság és az intézmények is a fejlesztés egyre több előnyével találkoznak majd, miközben az emberek biztonságérzetét fokozandó újabb térfigyelő kamerák felszerelését is megalapozza a fejlesztés.
A fejlesztéssel érintett területeken a tudnivalókról a szolgáltató szórólapon is tájékoztatja majd a háztartásokat, és a fejleményekről a város honlapján is rendszeresen beszámolunk majd.


Civil szervezetek a városunk életében

A településen olyan együttműködés alakult ki az önkormányzat és a civil szervezetek között, amely példaértékű és a városunk ebben kivételesen erős.
A városban több, mint 40 alapítvány és egyesület működik.
Elek Város Önkormányzata fontosnak tartja, elismeri és támogatja az önkéntesen alakuló civil szervezetek munkáját, értékeli a szervezetek társadalomformáló szerepét. Az Önkormányzat, valamint intézményei a kölcsönösség és a partnerség szellemében a lehető legszélesebb körben együttműködnek a civil szervezetekkel közös érdekeik érvényesítéséért.
Támogassa Ön is a helyi civil szervezetek valamelyikét!
A személyi jövedelemadó 1%-áról az adóbevallástól függetlenül, elektronikus vagy postai úton is lehet rendelkezni a személyijövedelemadó-bevallás határidejéig, 2021. május 20-ig.
Ez a határidő vonatkozik a magánszemélyeken kívül az egyéni vállalkozókra is.

 

 A gépjárműadó átkerüt a NAV-hoz

Gépjárműadó
Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy 2021. január 1-jétől a gépjárműadóval kapcsolatos adóhatósági feladatokat az állami adó- és vámhatóság (NAV) látja el.
2021. január 1-jét megelőző időszakra eső gépjárműadó ügyekben továbbra is Elek Város Önkormányzati Adóhatósága az illetékes.
Általánosságban a gépjármű tulajdonosoknak és üzembentartóknak továbbra sem kell majd a változásokról adatbejelentést tenni az állami adóhatóság felé. A közúti közlekedési nyilvántartási szerv a járműnyilvántartásából a január 1-jei állapotnak megfelelő adatokat január 20. napjáig közli majd az állami adó- és vámhatósággal. Ezt követően havonta frissül az adatbázis.
Az önkormányzati adóhatóság is adatot szolgáltat az állami adó- és vámhatóság számára a 2020. december 31-én nyilvántartott adómentes gépjármű forgalmi rendszámáról és a gépjármű üzembentartójának, tulajdonosának azonosító adatairól, valamint a mentesség jogcíméről, így ezekről az adózóknak külön bejelentést nem kell tenniük. Az adóelőírásokat tartalmazó határozatokat 2021. évtől az állami adóhatóság postázza az érintetteknek. A változásokkal kapcsolatos információk, az állami adó- és vámhatóság hivatalos honlapján megtekinthetők.2 3  
 


Lap tetejére
ELEK - A NÉGYNEMZETISÉGŰ KISVÁROS