Betűméret:  
Akadálymentes verzió: Akadálymentes verzió
Intézmények - Városi Könyvtár

Városi Könyvtár

Rövid történeti áttekintés: Az eleki könyvtár 1969 óta működik jelenlegi helyén, az Ady Endre utca 2. szám alatt. Előtte a Művelődési Ház emeletén volt a három helyiségből kialakított, 78 négyzetméteres alapterületű könyvtár. Mivel az állomány gyarapodása után kicsinek bizonyult a helyiség, átkerült ebbe a nagyobb intézménybe. Itt is csakhamar kinőtte magát, és a 125 négyzetméteres könyvtár ismét bővítésre szorult. A könyvállomány állandó növekedése, valamint a rendezvények gyakorisága miatt az alapterület 50 négyzetméterrel bővült, így jelenleg 175 négyzetméteren működik a könyvtár.

1979-ben a Megyei Könyvtár alakította ki az eleki könyvtárban az esztétikusan elrendezett olvasótermet és a zenei részleget. Külön nemzetiségi állomány is helyet kapott, valamint a folyóiratolvasó rész.

1994-ben a könyvtár újonnan épített raktárhelyiséggel bővült. Ez évben indult el a "Könyv, Könyvtár, Műveltség" Alapítvány létrehozásának gondolata, mely 1995-ben cégbírósági bejegyzést nyert. Célja: az eleki könyvtárügy fejlesztése, az olvasók igényeinek kielégítése, közérdekű kezdeményezések támogatása.

Elek 1996-ban kapta meg a városi címet, ekkortól beszélhetünk Városi Könyvtárról. Az eleki könyvtár az önkormányzati közművelődési könyvtári hálózatokba tartozik, alapellátást szolgáló intézmény. Az intézmény vezetője Szabó Tibor.

 

A könyvtár állománya:

- 26.390 könyv,
- 30 periodika,
- 779 hanglemez,
- 46 CD lemez,
- 76 videókazetta,
- 54 magnókazetta,
- 133 diafilm.

Ezenkívül :

- 25 kötet orosz,
- 659 román,
- 912 német,
- 602 szlovák nyelvű dokumentum.


Helyismereti állomány:
Gyűjti a könyvtár az Elekkel kapcsolatos cikkeket, szakdolgozatokat, könyveket és minden olyan dokumentumot, amely Békés megyei kötődésű.

Szolgáltatások:
A könyvtárban az alapszolgáltatásokon (könyvtárlátogatás, kijelölt gyűjteményrészek helyben használata, információ a könyvtár és a könyvtári rendszer szolgáltatásairól) kívüli szolgáltatások a könyvtárba való beiratkozással vehetők igénybe.

Egy felnőtt olvasó egy alkalommal 6, egy gyermek olvasó 3 könyvet kölcsönözhet ki 1 hónapra. Amennyiben az állományban nem található meg az olvasó által kért mű, abban az esetben a keresett könyvet az Országos Dokumentumellátó Rendszersegítségével szerzi meg a könyvtár más könyvtáraktól, eredeti, vagy másolat formájában.

Beiratkozási díj: (Egy naptári évre értendő)
Felnőtteknek: 400 Ft
Kedvezményezetteknek: (16 éven felüli diákoknak és pedagógusoknak) 200 Ft
Könyvtári, levéltári és múzeumi dolgozóknak : ingyenes

 

Technikai felszereltség :

- 2 db számítógép (TextLib könyvtári programmal)
- 2 db kétkazettás magnó,
- 1 db lemezjátszó,
- 1 db CD lejátszó,
- 1 db erősítő mikrofonnal,
- 1 db tévé,
- 1 db diavetítő,
- 1 db videólejátszó,
- 1 db fénymásoló,
- 1 db nyomtató,
- fejhallgatók


Kiállítások, rendezvények: A könyvtár rendezvényei sokrétűek, minden korosztály érdeklődésének megfelelőek. A rendezvényeket bárki (könyvtári tagságtól függetlenül) látogathatja.

Ezek az alábbiak: - videóvetítéssel egybekötött tanítási órák az iskolák tanulói részére, - író - olvasó találkozók, - irodalmi estek szervezése, - képzőművészeti kiállítások szervezése - autodidakta festőkkel és festőművészekkel, - könyvbemutatók, - zenés délutánok szervezése.

Ezenkívül lehetőség van - igény szerint - zenehallgatásra.

A Városi Könyvtár a kétévenként megrendezésre kerülő Elekiek Világtalálkozójának tiszteletére kiállításokat rendez.

 

Néhány korábbi kiállító:

Corvus-Kora Róbert (olajfestmény)
Kabai László (akvarell)
Püspöki Jánosné (olajfestmény)
Nagyné Kocsis Éva (tűzzománc)
Siposné Nedró Mária (tűzzománc)
 

Nyitva tartás:

Hétfő : 13-18 óráig
Kedd : 9-12 ; 13-18 óráig
Szerda: 13-18 óráig
Csütörtök: 13-18 óráig
Péntek: 9-12 ; 13-18 óráig
Szombat: 9-12 óráig


Cím: 5742 Elek, Ady Endre utca 2.   Telefon: +36 66 240-032Lap tetejére
Hírek
Európai parlamenti választások 2014

Tisztelt Érdeklődő! 2014. május 22 és 25 között az Európai Unió 400 millió választópolgára adhatja le voksát és szavazhat az új Európai Parlament összetételéről. Magyarországon 2014. május 25-én nyolcmillió

  További részletek »

Fényképgaléria
ELEK - A NÉGYNEMZETISÉGŰ KISVÁROS